Przepisy dietetyczne.
Frytki z marchewki
Składniki:
3 marchewki średnie
łyżka oliwy
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu.
opcjonalnie przyprawa do ziemniaków.
Przygotowanie:
Marchewki umyć i obrać.
Pokroić w cienkie ćwiartki.
W misce wymieszać marchewki z oliwą i przyprawami.
Piec na blasze wyłożoną papierem do pieczenia w 200 stopniach przez ok.20 min (góra dół).
Wartość odżywcza:
Całość 165 kcal.
Węglowodany:17g
Błonnik:5g
Białko:1,70g
Tłuszcz:10g
Sos czosnkowy niskokaloryczny
Składniki:
2 ząbki czosnku lub 2/3 łyżeczki czosnku granulowanego
Jogurt naturalny zott 180g
szczypta soli - opcjonalnie
Przygotowanie:
Czosnek obrać i posiekać.
Dodać czosnek do jogurtu.
Wymieszać.
Wstawić do lodówki na 30 min żeby doszedł.
Wartość odżywcza:
Ok.130 kcal
Węglowodany:9g
Białko:9g
Tłuszcz:5g
Kakao odchudzone
Składniki:
Łyżka kakao ciemnego 10g
Mleko 0,5% - 280 ml
2 tabletki słodzika
Przygotowanie:
200 ml mleka zagotować w garnku.
Do ciepłego mleka dodać słodzik.
Do pozostałego mleka 80 ml w osobnej miseczce dodać kakao i wymieszać.
Na koniec do wrzącego mleka dodać mleko z wymieszanym kakaem.
Wartość odżywcza:
Ok.131 kcal
Węglowodany:15g
Białko:11g
Tłuszcz:2g
Odchudzony budyń śmietankowy
Składniki:
Mleko 0,5%- 500 ml
4 lub 5 tabletek słodziku
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 35g winiary
Przygotowanie:
Zrobić według opakowania.
Wartość odżywcza:
Całość ok.300 kcal
Węglowodany:53g
Białko:15g
Tłuszcz:2g
Placki z jabłkami
Składniki:
1 jabłko średnie
4 łyżki mąki - 40g
Mleko 0,5% - 40 ml
1 jajko
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Jabłko umyć i obrać.
Zetrzeć na tarce do miski.
Do jabłka dodać jajo,mąkę i mleko.Wymieszać.
Smażyć pod przykryciem z dodatkiem oleju.
Wartość odżywcza:
Całość ok.400 kcal
Węglowodany:52g
Białko:12g
Błonnik:4.5g
Tłuszcz:15g
Naleśniki odchudzone z truskawkami i twarogiem
Składniki:
Mąka 50g
Mleko 0,5 - 30 ml
Budyń waniliowy 2 łyżki
1 jajo
łyżeczka oleju do smażenia
Nadzienie:
Twaróg chudy klinek 60g
Cukier wanilinowy 5g
Polewa:
Woda 20 ml
Mrożone truskawki mroźna kraina 100g
słodzik 2 tabletki
Przygotowanie:
Do miski wsypać 5 łyżek mąki i 2 łyżki budyniu.
Dodać jajo i mleko.
Wymieszać.
Smażyć na odrobinie oleju lub bez.
Nadzienie:
Twaróg dokładnie wymieszać z cukrem.
Polewa:
Wodę zagotować, dodać słodzik i truskawki.
Musi powstać mus.
Wartość odżywcza:
Całość 4/5 naleśników
ok.490 kcal
Węglowodany:69g
Białko:25g
Błonnik:3g
Tłuszcz:11g
Smacznego chudzinki !
Dziękuję!!
OdpowiedzUsuń